woensdag 1 februari 2012

kaas en melksuiker

Melksuiker (lactose) zit in van nature in melk. Ben je allergisch voor lactose dan kun je een aantal melk producten slecht verdragen. In yoghurt bijvoorbeeld zit altijd nog wat lactose. Maak je zelf yoghurt dan kun je de fermentatie tot 24 uur laten duren zodat alle melksuiker is verdwenen.

Maar nu naar de kaas!

Tijdens de bereiding van kaas ontstaat onder andere wei. In deze wei zit een deel van de melksuiker opgelost. Door de wrongel te wassen met warm water verdwijnt een deel van de wei en dus ook de melksuiker. Een ander deel van de melksuiker verdwijnt door het verzuren (omzetten van melksuiker in melkzuur) van de kaas tijdens de eerste dag van de rijping. Na een dag komt in normale kaas doorgaans geen melksuiker meer voor.
Als de wrongel onvoldoende bewerkt is kan er teveel melksuiker achterblijven in de kaas, maar ook deze melksuiker wordt goeddeels opgegeten door de melkzuurbacterieën. Deze kaas smaakt wel erg zuur...

In verse kaas, smeerkaas, smeltkaas en hüttekäse kan wel veel melksuiker zitten omdat het rijpingsproces zich maar voor een deel voltrokken heeft.

Mocht je nog vragen hebben, mail me gerust.

Geen opmerkingen: